De projecten worden ondersteund met een vast percentage van de verkoopprijs van de producten met het ‘Collibri Foundation for education’-zegel.
 Benin: samenwerking met lokale producenten verhoogt rijstoogst
 Benin: samenwerking met lokale producenten verhoogt rijstoogst
 Benin: samenwerking met lokale producenten verhoogt rijstoogst

Duurzame rijst uit Benin

Project in het kort

 • Plaats: Collines-streek (Benin)
 • Doelgroep: 30 jongeren tussen 18 en 25 jaar die gemotiveerd zijn om in de landbouw, en specifiek de rijstteelt, te werken + studenten van de KHL
 • Probleem: De boerenbevolking in Benin vergrijst en de jongeren vluchten weg uit het platteland. Een job in de landbouw heeft nog altijd een negatief imago en de studiekost is hoog. Toch is de landbouw cruciaal voor de economie en ontwikkeling van Benin.
 • Doel:
  • Jongeren van boerenfamilies die lid zijn van UNIRIZ-C motiveren voor de landbouw en de kans geven om een opleiding te volgen. Dit doen we via een beurs-en begeleidingstraject
  • Elk jaar volgen 10 jongeren een opleiding bij het gerenommeerde Songhaï centrum in Savalou. Na de opleiding worden de jongeren intensief begeleid via workshops, stages in modelboerderijen, werkplekleren en coaching. Daarnaast worden ze ook gevolgd bij de opstart van hun eigen boerderij.
  • 1 of 2 jongeren van de opleiding Internationale Samenwerking Noord-Zuid aan de KHL bezoeken elk jaar Benin en volgen het project op.
 • Duur: 2014 - 2019
 • Investering: 30.000 euro per jaar
 • Partners: Katholieke Hogeschool Leuven, Vredeseilanden, Bornefonden, Uniriz-C

Colruyt Group ondersteunt in Benin twee coöperatieve rijstproducenten uit de dorpen Tchètti en Kpataba. Dankzij onze steun slaagden 5.000 rijstboeren er de laatste jaren in om de kwaliteit van hun rijst te verbeteren.

Rijstkwaliteit verbeteren

Benin is een arm land. De landbouwproductie volstaat niet om de eigen bevolking te voeden. Daarom startte Vredeseilanden in 2006 een vormingsproject om de rijstkwaliteit in Benin te verbeteren en zo bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling ervan. In dat kader organiseerde Colruyt in 2007 een stage voor twee boerenvertegenwoordigers. Zo kwamen ze in contact met productspecificaties, verpakkingen en kwaliteitseisen.

Kennis overdragen

Colruyt Group stelt kennis en ervaring ter beschikking in kwaliteitsverbetering, verpakking, traceerbaarheid, aankoop, verkoop, marketing en distributie. We engageren ons ook om een deel van de rijst in onze winkels te verkopen onder het huismerk Shiwa, met het Collibri Foundation for education-zegel en het fairtradelabel. We hebben heel wat inspanningen gedaan om de Afrikaanse rijst te promoten. Na een aanpassing van de verpakking naar builtjes, zijn we ondertussen toe aan de tweede bestelling.

Ondertussen blijven de boeren zich professionaliseren. Zo hebben ze een lokaal merk “Saveur” op de markt gebracht met een aantrekkelijke verpakking.

Duurzame rijstketen

We ontwikkelen een duurzame rijstketen waarin lokale boeren met succes de handelsrelaties kunnen beïnvloeden (prijs, grondstoffen, machtsverhoudingen enz.) en hun inkomen verbeteren.

Met veel fierheid kwam een delegatie uit Benin de lancering van de rijst in de winkelrekken bijwonen. Het was voor hen een enorme boost en gaf hen moed om hun werk verder te zetten.

Jaarlijkse bijdrage

Colruyt Group steunt dit project met een jaarlijkse bijdrage van 30.000 euro.