De projecten worden ondersteund met een vast percentage van de verkoopprijs van de producten met het ‘Collibri Foundation for education’-zegel.
Kenia en Mozambique: strijd tegen hoge moedersterfte
AKenia en Mozambique: strijd tegen hoge moedersterfte

Kenia en Mozambique: strijd tegen moedersterfte

De steun aan dit project is afgelopen.

Het International Centre for Reproductive Health streeft wereldwijd voor een meer toegankelijke seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Want in Afrika sterft bijvoorbeeld 1 op 150 moeders bij de bevalling. In Kenia en Mozambique focust het centrum daarom op moederwachthuizen. Daar begeleiden ze hoogzwangere vrouwen optimaal naar een veilige bevalling. Colruyt Group steunde dit project door wenskaarten te verkopen in Dreambaby-winkels en Dreambaby Shops.

Het International Centre for Reproductive Health (ICRH) werd opgericht door Vlaams professor Marleen Temmerman. Het centrum werkt in Mozambique (in de districten Meluco en Ancuabe) en in Kenia (aan de kust van de Indische Oceaan) samen met lokale medewerkers. Dat zijn plaatselijke gezondheidsautoriteiten, gemeenschapsorganisaties en het personeel van moederwachthuizen.

Wachten op een veilige bevalling

In de omgeving van ziekenhuizen of gezondheidscentra worden moederwachthuizen opgetrokken. Hier kunnen aanstaande moeders de bevalling afwachten. Zo hoeven ze hoogzwanger geen lange afstanden af te leggen en krijgen ze ook de nodige medische zorgen. Het ICRH wil de lokale bevolking meer vertrouwd maken met het concept van moederwachthuizen, en hen wijzen op de vele voordelen. Dit gebeurt o.a. door ‘sensitization meetings’, waarbij sleutelfiguren uit de gemeenschappen rond de moederwachthuizen uitgenodigd worden voor een dialoog over bevallingen en de werking van de moederwachthuizen. Tegelijk wil het de dienstverlening in de moederwachthuizen verbeteren.

De wachthuizen in Kenia zijn ondertussen verfraaid, de medische staf is aangeworven. In beide huizen werden al 20 vrouwen opgevangen. In Mozambique verloopt de opstart moeizamer.

Wenskaarten die levens redden

Colruyt Group steunde de initiatieven van het ICRH via de verkoop van wenskaarten in alle Dreambaby-winkels en Dreambaby Shops. Per wenskaart van 10 euro schonk Dreambaby 2,50 euro aan het ICRH via de Collibri Foundation for education. In totaal steunde Dreambaby het project met 60.000 euro. De babyspecialist bedankt zijn klanten voor hun giften die dit mee mogelijk hebben gemaakt.